Sindikata e Bashkuar e Arsimit Shkencës dhe Kulturës

Protesta alarm Qeverisë se veprimet sindikale mund të përshkallëzohen

Foto web1 ok

Udhëheqësit sindikal të Çerdheve, Shkollave fillore, Shkollave te mesme, Universiteti dhe Kulturës sot protestuan për paga të dinjitetshme ne ligjin e pagave te shërbyesve publik qe pritet te miratohet nga Parlamenti i Kosovës dhe kërkuan dialog gjithëpërfshirës social në arsim para ndërtesës së Qeverisë së Kosovës. Protestuesit me moton "Duam vend meritor në ligjin e pagave" duke brohoritur parullat qe mbanin ne duar "Kryeministër ktheje ligjin e pagave për korrigjim","Ministër punonjësit e arsimit e kulturës duan trajtim meritor ","Kryeministër ne jemi zëri i 27.000 punëtorëve të arsimit e kulturës - dëgjoje këtë zë","Deputetë mos lejoni të mbyllën shkollat ","Ju nuk do të ishit pa ne","Kryeministër dhe ju ministra mendoni për mësuesit tuaj ","Pa arsim ardhmëria e një vendi është e errët",ata marshuan neper sheshin Nëna Terezë drejt ndërtesës se Qeveris se Kosovës.foto web 2
Protesta u organizua për te kundërshtuar dispozitat e Ligjit për Pagat në sektorin publik, të cilat pritet të miratohet ne kuvendin e Kosovës, ku punëtoret arsimor janë të ranguar ne koeficientin 2 nga koeficienti më i lart qe është 12.foto4 web Në krye të protestave, ishte Rrahman Jasharaj kryetar i SBASHK-ut i cili në emër te gjithë punëtorëve të arsimit dhe kulturës ka kërkuar që qeveria ta korrigjoj Projektligjin e pagave për t'ju dhënë vend meritor punëtoreve të sistemit të arsimit dhe të kulturës te Republikës së Kosovës. Ai ka kujtuar qeverinë se ky është vetëm fillimi i veprimeve sindikale dhe nëse qeveria nuk reflekton ne realizimin e kësaj kërkese, atëherë i terë sistemi arsimor do të paralizohet.foto5 ewb

Nga kjo protestë e duke përcjellë zërin e të gjithë të punësuarve në sistemin arsimor të Kosovës dhe në kulturë edhe një herë publikisht Kryeministrit Haradinaj dhe Qeverisë i janë dorëzuar kërkesat e protestuesve:

1. Të ngritën koeficientet e paraparë në Projektligjin e pagave, për punonjësit arsimor dhe të kulturës për 30% .
2. Të zbatohet në tërësi Kontrata Kolektive për Arsimin e Kosovës e nënshkruar nga MASHT e SBASHKfoto8web SBASHK pret angazhim të shpejtë e konkret të Qeverisë lidhur me këto kërkesa në të kundërtën do të jemi të shtyrë të vazhdojmë me veprime sindikale duke respektuar vullnetin dhe zërin e punëtorëve të sistemit arsimor, të shkencës dhe Kulturës.
Protestën e kanë mbështetur të gjitha federatat sindikale në krye me kryetarin e konfederatës së bashkimit të sindikatave të pavarura ( BSPK), të Kosovës z.Avni

Ajdini, i cili ishte edhe pjesëmarrës në protestë.

Protesta ka përfunduar e qetë.

 

 

 

 

 

Butoni posht